10 nejčastějších mýtů o epilaci

10 nejčastějších mýtů o epilaci


1. Epilace je to samé co depilace

Většina lidí termíny epilace a depilace volně zaměňuje a dokonce se  epilaci používá častěji slovo depilace. Udělejme si proto jednou provždy jasno – jaký je mezi tím vlastně rozdíl?
Depilace je odstranění části chloupku nad pokožkou. Depilaci tak provádíme při klasickém holení strojkem nebo žiletkou. Jelikož při holení se nezasahuje do kořínků chloupků, vyrostou za několik dní v původním počtu.
Při epilaci se naopak odstraňuje chloupek i s kořínkem. Díky tomu se při epilaci zbavíme všech chloupků v aktivní fázi růstu a hladká pokožka tak vydrží až několik týdnů.

2. Epilace vždy velmi bolí

Bolestivost je nejčastější důvod, proč se ženy vyhýbají epilaci a sáhnou raději po žiletce. Pravda je, že epilace se asi nestane vaší oblíbenou aktivitou, avšak nesnesitelně bolet rozhodně nemusí. Záleží na vašem prahu bolesti, síle chloupků a šikovnosti kosmetičky. Liší se také odstraňování chloupků z nohou nebo citlivějších oblastí jako jsou třísla. Pokud vás bolest i tak děsí, můžete si cca půl hodiny před aplikací vzít nějaký z volně prodejných léků na bolest.

3. Po epilaci vyrostou chloupky silnější

I když tento mýtus se nejčastěji opakuje při depilaci, i při epilaci jsme se s ním už setkali. Opak je pravdou. Při pravidelné epilaci dorůstají chloupky slabší a je jich méně. Důležité je však chodit na epilaci pravidelně aby se postupně odstranily i chloupky, které předtím nebyly v aktivní fázi růstu.

4. Lepší je nechat chloupky před epilací pořádně narůst

V tomto případě rozhodně neplatí čím delší, tím lepší. Epilace příliš dlouhých chloupků bude zbytečně bolestivá a mohou se místo vytrhnutí spíše přetrhnout. Při epilaci voskem je ideální délka chloupků 0,5 cm, epilace cukrovou pastou zvládne dokonce i ještě kratší chloupky.

5. Epilační vosk mě může popálit

Při epilaci horkým voskem, jak už název napovídá, se sice používá horký vosk, ale při správném použití popálení rozhodně nehrozí. Teplota, při které má vosk ideální vlastnosti na práci je vždy uvedena u konkrétního vosku a nikdy není tak vysoká aby mohla způsobit popálení. Před samotným použitím však vosk nejprve vyzkoušejte na malém kousku kůže, zda i tak není příliš horký.

6. Epilují se především nohy

I když nejprve se epilace používala především na nohy, už to tak dávno není. Epilovat lze jakoukoli část lidského těla, jen je vždy vhodné výběr metody a produktu přizpůsobit typu chloupků a citlivosti pokožky.


7. Epilace není vhodná pro citlivou pokožku

Pokud máte citlivou pokožku, neznamená to, že nemůžete chodit na epilaci. Musíte pouze věnovat větší pozornost výběru správných produktů a to jak zklidňujících před a poepilačních, tak samotných epilačních. Většinou je pro vás vhodnější epilace cukrovou pastou než horkým voskem, ale lepší je poradit se se zkušenou kosmetičkou a vyzkoušet co bude vyhovovat právě vám.


8. Častá epilace ničí pokožku

Často se můžete setkat s názorem, že při epilaci se vytahává pokožka a způsobují se tak vrásky nebo že může dojít k narušení pokožky a suchým místům. Tyto názory však nejsou ničím podložené, avšak pokud ve vás i tak způsobují obavy, hýčkejte svoji pokožku správnými produkty. Nezapomínejte na použití před a poepilačních produktů a pokožku pravidelně hydratujte hydratačními krémy a pijte hodně vody.


9. Na epilaci nemůžu, pokud jsem těhotná nebo mám menstruaci

I pokud jste těhotná nebo právě menstruujete, můžete jít na epilaci. Je však možné, že vaše pokožka bude díky hormonálním změnám citlivější než obvykle. V případě epilace třísel při menstruaci použijte tampon a dbejte na polohu jeho šňůrky.


10. Epilace je vhodná pouze pro ženy

Doby, kdy epilace byla jen záležitostí žen, jsou už dávno pryč. Muži chodí nejčastěji na epilaci nosních dírek, vousů a zad, ale rozhodně není neobvyklá epilace i jakýchkoli jiných nežádoucích chloupků.