Jaký je rozdíl mezi epilací a depilací?

Jaký je rozdíl mezi epilací a depilací?

Hladkou pokožku si přeje téměř každá žena. Cest k ní je však mnoho, a ne každá je vhodná pro každého. Nejčastěji se však setkáme s pojmem depilace a epilace. I když jsou tyto názvy často zaměňovány, je mezi nimi velký rozdíl.

Depilace

Při depilaci dochází pouze k odstranění viditelné části chloupku, zatímco jeho kořínek zůstane neporušený. Depilaci tedy provádíme holením a její velkou výhodou je, že je naprosto bezbolestná a rychlá. Bohužel však její výsledky jsou pouze krátkodobé, často je pokožka dokonale hladká pouze v rámci několika hodin, než chloupky opět o něco poporostou. Nejčastěji se k holení používají jednorázová holítka, ale na trhu je k dispozici i nepřeberné množství holicích strojků. Holítka je doporučováno používat s gelem nebo pěnou na holení, aby nedocházelo k podráždění pokožky. Po holení je možné použít i kosmetické produkty pro zklidnění a hydrataci pokožky.

Epilace

Během epilace dochází k odstranění kompletního chloupku i s jeho kořínkem. Tím je epilace mnohem trvalejšího rázu než depilace. Při epilaci je však možné odstranit jen již vyrostlé chloupky, je tedy nutné počítat  tím, že některé chloupky mohou být teprve v počáteční fázi svého životního cyklu, a tak vyrůst i o hned několik dní později. Je tedy nutné epilaci pravidelně opakovat. Epilace může být o něco bolestivější a časové náročnější, ale pokožka vydrží hladká až po několik týdnů. Před i po epilaci je doporučeno používat speciální kosmetické přípravky, které omezí zarudnutí pokožky a hydratují ji. Epilace může být vhodná především pro ženy s tmavšími chloupky, které bývají vidět i po oholení. Epilaci lze provádět pomocí speciálních vosků a cukrových past nebo i elektrických epilátorů. Opravdu bezbolestné je pak používání IPL epilátorů, které využívají pulzy IPL světla, které působí přímo na kořínky chloupků. Takto ozářené chloupky následně vypadnou a přístroj zároveň omezuje růst i ostatních chloupků.

Epilační vosk
Levandule

Cukrová pasta
Strong

Ohřívač epilačních vosků


Metod na odstranění nežádoucích chloupků je opravdu celá řada a je tak jen na vás, vybrat tu, která vám bude vyhovovat nejvíce.