10 nejčastějších chyb při epilaci

10 nejčastějších chyb při epilaci


1. Špatná délka chloupků

Aby produkty na epilaci, ať už se jedná o vosky či cukrové pasty, správně přilnuly k chloupkům, je nutné je nechat dorůst na alespoň 0,5 cm. Pokud jsou chloupky kratší, epilační produkty nedokážou vytrhnout všechny a epilace se musí opakovat mnohem dříve, než je nutné. Pokud budou ale chloupky naopak příliš dlouhé, bude epilace příliš bolestivá a některé chloupky se mohou místo vytržení i s kořínkem pouze přetrhnout. Pokud si ohledně správné délky nejste jistá, přečtěte si podrobný návod k produktu nebo se poraďte se svojí kosmetičkou.

2. Špatný výběr epilačního produktu

Na každý typ chloupků se hodí jiný typ epilačního produktu. Výběr je pak nutné přizpůsobit i místu, které chceme epilovat. Na tenké a jemné chloupky se používají jiné produkty, než na chloupky tvrdé a krátké. Na obličej se pak používají speciálně určené produkty pro extra jemnou pokožku a chloupky. Obecně na velké plochy jako jsou nohy, ruce či záda jsou vhodnější epilační vosky, na citlivější partie jako jsou třísla či podpaží cukrové pasty. Každý má však jiný typ pokožky a chloupků, a proto je potřeba produkty zkoušet, dokud nenajdete ten, který vám vyhovuje nejvíce.

Epilační vosk
Roll-on Kokos
Cukrová pasta
Med a propolis
Epilační vosk
Bílá čokoláda

3. Nesprávná teplota produktu

Ať už máte raději epilaci voskem či cukrovou pastou, všechny tyto produkty je nutné před aplikaci rozehřát. Konkrétní teplota je uvedena u každého produktu a je nutné ji dodržet. Pozor také na příliš horké produkty, pokud si nejste jisté, zkuste nejprve malé množství na pokožce předloktí. Pokud produkt pálí, rychle ho odstraňte a s epilací ještě počkejte. Pokud bude produkt příliš studený, nepřilne správně ke všem chloupkům a epilace bude neúspěšná.

4. Trhání chloupků špatným směrem

Zda trháte chloupky po nebo proti směru růstu záleží na použitém produktu. Epilační vosky se nanáší proti směru růstu chloupků a ve stejném směru se také trhají. Naproti tomu cukrové pasty se sice také nanáší proti směru růstu, ale trhají se po směru. Při epilaci cukrovou pastou je také nutné držet pokožku co nejvíce napnutou, aby netrhala za vrásky pokožky.

5. Pití kávy či alkoholu před epilací

Před epilací se vyhněte kávě či alkoholu. Kofein i alkohol rozproudí krev a trhání chloupků na takto prokrvené pokožce bude zbytečně bolet. U žen může být problém také epilace během menstruace, kdy je pokožka také citlivější než obvykle.

6. Špatně připravená pokožka

Před epilací je nutné pokožku správné připravit. Používejte na ni speciální předepilační produkty, které pokožku odmastí a odstraní z ní případné zbytky kosmetických produktů. Zároveň pokožku hydratují, a tak minimalizují vznik zčervenání a podráždění pokožky. Chloupky navíc lehce přizvedávají a tak umožňují lepší přilnutí epilačních produktů. Po epilaci byste měli použít speciální poepilační produkt, které dodají pokožce další hydrataci, zklidní ji a odstraní zbytky epilačních vosků nebo cukrové pasty.

Předepilační gel
Aloe Vera
Předepilační pudr
Mentol
Poepilační olej
Citron

7. Epilace narušené pokožky

Pokud je vaše pokožka jakkoli narušená, ať už alergickými reakcemi, drobnými zraněními nebo vyrážkami, odložte epilaci na dobu, kdy bude 100 % zahojena. Neepilujte také pokožku s ekzémy či dalšími kožními onemocněními. Pokud máte problémy s křečovými žílami, vždy se nejprve poraďte se svojí kosmetičkou nebo lékařem.

8. Nedostatečná domácí péče

O pokožku je nutné se starat i mezi epilacemi. Pravidelně si dopřávejte peeling, díky čemuž zabráníte zarůstání chloupků. Pokožku hydratujte tělovými a pleťovými krémy a dodržujte pitný režim. Pokud si nejste jisté, jak se starat zrovna o váš typ pokožky, poraďte se se svojí kosmetičkou.

9. Nedodržení poepilační péče

Nezapomínejte o správnou péči nejen těsně po epilaci ale i v následujících dnech. Nenoste těsné oblečení, které by mohlo pokožku dráždit a vyhněte se také nadměrnému cvičení. Vynechte horké koupele a vyhýbejte se přímému slunci. Na epilovanou pokožku nepoužívejte parfémy a parfémované kosmetické produkty a nepoužívejte peeling.

10. Vzdáváte se příliš brzy

Zažila jste bolestivou epilaci? Máte pocit, že hned několik dní po epilaci máte stejně chloupků jako předtím? Nevzdávejte to! Možná jste jen nenarazili na tu správnou metodu epilace zrovna pro vás. Vyzkoušejte jiné produkty nebo třeba i jinou kosmetičku. Uvidíte, že to bude stát za to.