Epilace voskem nebo cukrovou pastou?

Epilace voskem nebo cukrovou pastou?

Způsobů epilace je mnoho. Nejčastěji se však používají speciální vosky a cukrové pasty. Jaký je mezi těmito metodami rozdíl? Podle čeho se rozhodnout?


Epilace voskem

Epilační vosky se prodávají nejčastěji ve formě malých perliček, které se musí roztopit ve speciálním ohřívači. Teplota na rozehřátí se u každého vosku liší a je tak nutné řídit se pokyny výrobce. Pozor však aby vosk pro aplikaci nebyl příliš horký a nedošlo k popálení pokožky. Po rozehřátí se vosk nanese  pokožku speciálními špachtlemi, a to proti směru růstu. Na něj se pak přiloží speciální papír nebo textilie. Po ztvrdnutí proužku vosku se strhne opět proti směru chloupků. Na trhu najdete i vosky, u kterých už žádné další papíry nebo textilie nepotřebujete, pouze počkáte až vosk zatvrdne a proužek strhnete.

Epilace voskem může být trochu bolestivější než ostatní typy epilace, avšak lze tak epilovat velké plochy pokožky najednou a velmi rychle. Volbu konkrétního vosku je nutné přizpůsobit typu chloupků. Jiné vosky se používají na tvrdé a krátké chloupky a jiné na chloupky světlé a jemné. Jiný typ vosku se pak používá na extra jemné chloupky obličeje. Nezapomeňte, že aby vosky dobře přilnuly k chloupkům, musíte je nechat trochu povyrůst. Nejčastěji se uvádí délka 0,5 cm, ale některé vosky si poradí s kratšími chloupky.

Abyste zabránili nepříjemným vyrážkám či podráždění pokožky, používejte kvalitní předepilační a poepilační produkty. Mírné začervenání pokožky po epilaci je však normální a brzy odezní. Před samotnou aplikací však nezapomeňte na provedení alergického testu, aplikací malého množství vosku na část pokožky. S epilací pak pokračujte až pokud se neobjeví žádné alergické reakce.

 


Vosk na chloupky obličeje
Selfie Wax
Vosk na jemné chloupky
Heřmánek
Vosk na tvrdé chloupky
Jahoda

Epilace cukrovou pastou

Cukrové pasty jsou díky svému přírodnímu složení ideální pro epilaci citlivé pokožky. Před epilací je nutné je zahřát, a to většinou přímo v nádobách, ve kterých se prodávají. Po zahřátí na teplotu doporučenou výrobcem prsty nabere požadované množství pasty a vytvoří se z ní kulička. Ta se pak opět prsty nanáší na pokožku proti směru růstu chloupků a po směru růstu chloupků se rychlými pohyby chloupky vytrhnou. Pro epilaci tak není potřeba žádných dalších materiálů jako jsou pomocné papíry nebo tkaniny, ani špachtle, vše zvládnete svými prsty. Samozřejmostí je však dodržování hygienických pravidel a nošení jednorázových rukavic.

Epilace cukrovou pastou je méně bolestivá než pomocí vosků a chloupky mají také menší tendenci zarůstat. Tím, že se však trhají chloupky po malých částech, může být nevýhodou vyšší časová náročnost. Cukrová pasta je však schopná vytrhnout i velmi jemné a krátké chloupky a její zbytky lze z pokožky snadno omýt vodou.

I před epilací cukrovou pastou je však nutné provést alergický test, a to opět nanesením malého množství pasty na pokožku. Pokud se nevyskytnou žádné reakce, je možné v epilaci pokračovat. Pro zklidnění pokožky a jednodušší epilaci je vhodné opět používat předepilační a poepilační produkty.


Cukrová pasta
Extra Strong
Cukrová pasta
Aloe Vera
Cukrová pasta
Ultra Soft

Nejlepším způsobem, jak se rozhodnout, která z metod je zrovna pro vás vhodnější, je vyzkoušení. Navíc obě metody je možné kombinovat a například nohy a ruce epilovat voskem a citlivější partie cukrovou pastou. Nezapomínejte však, že chloupky stejně jako vlasy mají svůj životní cyklus, a proto je naprosto normální, pokud se už pár dní po epilaci objeví nové. Pro krásně hladkou pokožku je proto potřeba epilaci pravidelně opakovat, abyste postupně vytrhali všechny chloupky.